Kam vedie nemecká synodálna cesta?

9. septembra 2023, kelemen, Nezaradené

Hoci celý čas hovorili, že sa nechcú odtrhnúť od svetovej cirkvi, nemecká katolícka cirkev so synodálnou cestou podľa mnohých smeruje presne k rozkolu

Nemecká synodálna cesta, „katolícka reformná schôdza“, mala svoje posledné zasadnutie, ktoré podľa mnohých dosiahlo príliš málo, ale zodpovední považujú vzbudenie pozornosti za úspech, aj keď – zatiaľ – ukončený proces dostal silný kritika z viacerých strán.

Podľa Nemeckej biskupskej konferencie (DBK) a Ústredného výboru nemeckých katolíkov (ZdK), iniciátorov a organizátorov Synodálnej cesty, je bilancia v konečnom dôsledku pozitívna, „napriek všetkým škrípajúcim a pesimistickým komentárom )“, ako povedal biskup Georg Bätzing, prezident DBK. Irme Stetter-Karp, predsedníčka ZdK zastupujúca laikov, hodnotila zdržanlivejšie, pretože hoci podľa nej „podarilo sa nám vytvoriť novú kultúru reči“, vidí: „v skutočnosti sme nedokázali zmeniť štruktúru katolíckej cirkvi v Nemecku, tri a pol roka na to nestačilo“.

Tí, ktorí dúfali, že duch doby zo synodálnej cesty prevládne, ako napríklad Katolícky nemecký spolok žien (KDFB) alebo nemecký spolok katolíckej mládeže (BDKJ), hovoria o sklamaní a malých, „vlažných krokoch“.

Rozhodnutia prijaté na poslednej konferencii zároveň vyvolali búrlivé diskusie – napríklad, že:

V Nemecku môžu byť od roku 2026 homosexuálne páry slávnostne požehnávané aj v katolíckych kostoloch -,

ako aj nemecké stanovisko vyjadrené na európskom zasadnutí biskupskej synody v Prahe: „Tvrdohlavé pridržiavanie sa duálnej antropológie a odsúvanie žien mimo oblasť vysvätenej služby má tendenciu vyháňať ženy z cirkvi, najmä mladé ženy. „

Ešte vo februári sa so synodálnou cestou spoločným uznesením rozlúčili štyri delegátky, dve teologičky, filozof náboženstva a novinár, nezúčastnili sa ani na minulotýždňovom zasadnutí. Vo svojom stanovisku svoje rozhodnutie odôvodnili tým, že hoci deklarovaným účelom Synodálnej cesty bolo spracovanie sexuálneho zneužívania odhaleného v rámci katolíckej cirkvi, v konečnom dôsledku v rámci tohto procesu

Konferencia spochybnila niekoľko zásad centrálneho katolíckeho učenia.

Štyria delegáti nechcú alebo nemôžu vstúpiť do spoločenstva so Synodálnou cestou, pretože vidia, že nemecká cirkev ignoruje jasné vyhlásenia Vatikánu a pápeža a stále viac sa vzďaľuje od svetovej cirkvi.

Viacerí ľudia kritizujú a so znepokojením sledujú vývoj synodálnej cesty, napríklad iniciatívy Maria1.0 a Nový začiatok (Neuer Anfang), ale aj poľskí biskupi a mnohí zahraniční pozorovatelia vrátane austrálskeho biskupa Maximiliána von Lachnera .

Návrhy synodálnej cesty a rímske odpovede budú čoskoro podrobnejšie analyzované.