Založ si blog

Kardinál Zuppi ukrajinskej gréckokatolíckej synode: skutočným víťazstvom je mier

Predseda Konferencie biskupov Talianska sa zúčastnil na zasadnutí Synody Gréckokatolíckej cirkvi Ukrajiny, ktoré bude do 13. septembra v Ríme. Talianske diecézy poskytujú pomoc ukrajinským utečencom, najmä deťom, pripomenul kardinál Zuppi, ktorý opakovane vyzýval na riešenie humanitárnej krízy, za návrat detí unesených z Ukrajiny.

Ako sme už informovali, 7. septembra prijal pápež František vo Vatikáne ukrajinských gréckokatolíckych hlavných pastorov, ktorých uistil, že zdieľa bolesť trpiacich ľudí. Nehovoríme dostatočne o mučeníckej dimenzii, v ktorej žijú, v sieti krutosti a zločinu, povedal Svätý Otec. Pápež vyjadril svoju bolesť, že sme bezmocní zoči-voči vojne, ktorá je dielom diabla, ktorý chce ničiť. Spomenul si na ukrajinské deti, ktoré stretol na audienciách: „Len sa na vás pozerajú, zabudli sa usmievať,“ povedal pápež a dodal, že toto je jedna z výhod vojny: zotiera úsmev z detských tvárí. Prianím Svätého Otca je, aby sa v mesiaci október, najmä na bohoslužobných miestach, modlil ruženec za pokoj a za mier na Ukrajine.

Úzke prepojenie medzi talianskou a ukrajinskou cirkvou

Predseda Konferencie biskupov Talianska, kardinál Matteo Zuppi, arcibiskup z Bologne, vystúpil na zasadnutí Synody Gréckokatolíckej cirkvi na Ukrajine, na znak spoločenstva lásky medzi rímskou a talianskou miestnou cirkvou, na sv. pozvanie arcibiskupa Sviatoslava Ševčuka z Kyjeva-Halyči. O udalosti referuje stránka talianskych biskupov, kde kardinál Zuppi vyzdvihol silný vzťah medzi ich cirkvami. V Taliansku je veľká prítomnosť Ukrajincov, vrátane kňazov, a túto prítomnosť konflikt ešte viac posilnil. Talianska cirkev reagovala na krízu solidárnou a konkrétnou pomocou. „Našou silnou stránkou je spoločenstvo lásky, ktoré je hierarchické aj synodálne. Vertikálny rozmer pomáha zažiť otvorenosť a citlivosť a horizontálny rozmer ho porovnáva s históriou a komunitami,“ povedal biskup

Svedectvo mučeníkov

Pri pohľade do histórie Gréckokatolíckej cirkvi na Ukrajine vidíme veľa bolesti, ale aj svetlých svedectiev, ktoré obohacujú vieru. Kardinál Zuppi hovoril o umučených kňazoch, vrátane svedectva blahoslaveného Omeljana Kovča, ktorý prišiel o život v koncentračnom tábore Majdanek v roku 1944 a ktorý bol v roku 2009 vyhlásený za patróna kňazov Gréckokatolíckej cirkvi Ukrajiny. Prezident talianskeho episkopátu vyjadril bolesť nad utrpením ukrajinského ľudu a nezmyselnosťou vojen, pretože každá vojna je „bratovražedným zlyhaním“.

Ukrajinské deti dovolenkovali v Taliansku

Musíme pracovať na vyriešení humanitárnej krízy, najmä kvôli zraniteľným ľuďom a všetkým deťom, ktoré sa musia vrátiť domov na Ukrajinu, zdôraznil kardinál. Pripomenul, že talianske diecézy urobili veľa, pokiaľ ide o prijímanie, najmä pre maloletých. V auguste pricestovalo 42 ukrajinských detí so sprievodom (spolu asi 80 osôb) z miest Nikopol a Krivij Rih z Dnepropetrovskej oblasti, ktoré boli prijaté v diecézach Senigalia, Ascoli Piceno a Macerata s pomocou Charity a lokálne komunity. Iniciatívu podporila Talianska biskupská konferencia a ukrajinská apoštolská nunciatúra. Počas letného obdobia bolo v rámci niekoľkých podobných projektov viac ako 600 ukrajinským deťom garantovaných niekoľko týždňov prázdnin v Taliansku, mimo vojny.

Mier je skutočným víťazstvom

Kardinál Zuppi vyzval všetkých, aby sa usilovali o spravodlivý a trvalý mier. „Víťazstvo je mier, nikdy neponíženie nepriateľa, pretože to v budúcnosti povedie k nenávisti a nepriateľstvu,“ varoval a potom citoval slová zosnulého kardinála Ľubomíra Huszara, bývalého arcibiskupa Kyjeva-Halyči, s veľkou morálnou autoritou. : „Skutočné víťazstvo bude možné vtedy, ak budeme všetci konať ako ľudské bytosti v plnom zmysle slova. Všetky ostatné víťazstvá môžu byť len čiastočné alebo imaginárne a nikdy nemôžu viesť k skutočnému mieru.“Predseda talianskeho episkopátu ubezpečil synodu Gréckokatolíckej cirkvi na Ukrajine, že jeho cirkvi v Taliansku sa za nich v súlade so želaním pápeža Františka modlia, aby v októbri boli prosby svätého čítania – najmä na bohoslužobných miestach. – byť povedané za mier vo svete a na Ukrajine.

Homília kardinála Pietra Parolina, štátneho sekretára Svätej stolice, v Šaštíne

15.09.2023

TK KBS priniesla plné znenie homílie kardinála Pietra Parolina, štátneho sekretára Svätej stolice, ktorú predniesol počas slávnostnej svätej omše v rámci národnej púte v Bazilike Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne. Drahí bratia a sestry! Po mnohé stáročia táto svätyňa v Šaštíne uchováva radosti, trápenia, obavy, ako aj nádeje slovenského ľudu [...]

Kard. Zuppiho pápež vyslal do Pekingu na ďalšiu etapu mierovej misie

14.09.2023

Kardinál Matteo Zuppi pokračuje vo svojej mierovej misii, ktorou ho poveril pápež František v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Od dnešnej stredy 13. septembra až do piatku 15. septembra sa ako vyslanec pápeža nachádza v Pekingu. Informovala o tom v komuniké Svätá stolica. „Táto návšteva je ďalšou etapou misie z vôle pápeža na podporu humanitárnych iniciatív na hľadanie [...]

Môže cirkev politizovať?

13.09.2023

Krátka odpoveď je áno. V skutočnosti musí politizovať. Vždy sa však snažím upozorniť, že pojem politika musíme interpretovať správne. Podľa kresťanského učenia nie je politika ničím iným ako prostriedkom na podporu spoločného dobra a spoločné dobro má na mysli blaho celého človeka a každého človeka. Politika je teda: služba. Cirkev sa musí, samozrejme, aktívne a [...]

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Credit Suisse, UBS

Švajčiarske mesto Vernier zakázalo bilbordy, Zürich a Bern ho chcú nasledovať

27.07.2024 06:12

Nenápadné švajčiarske mesto Vernier s 38 000 obyvateľmi sa stalo prvou švajčiarskou obcou, ktorá vo svojich uliciach zakázala komerčnú reklamu.

Bomburáčik, Horehronie

Neviete kam na výlet? Horehronie ponúka letné hity. Zbojnícka strela, Bomburáčik či rodný dom slávnej slovenskej spisovateľky

27.07.2024 06:00

Kraj bohatý nielen na krásnu prírodu, ale aj rôzne atrakcie, ponúka tiež hviezdne divadlo pod Chramošským viaduktom s romantickým piknikom pod rúškom noci.

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

kelemen

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 11847x
Priemerná čítanosť článkov: 1481x

Autor blogu

Kategórie

Archív