Založ si blog

Odteraz môže anglikánska cirkev požehnať manželstvá párov rovnakého pohlavia

Generálna rada prijala návrh biskupov pomerom hlasov 250 proti 181.

Anglikánska cirkev teraz požehná civilne zosobášené páry rovnakého pohlavia na základe rozhodnutia Generálnej rady Cirkvi, uvádza Guardian . Historické rozhodnutie predstavuje hlbokú zmenu v postoji kresťanskej cirkvi k homosexualite.

Čo sa týka okolností rozhodnutia: hlasovanie nebolo ani zďaleka jednomyseľné, valné zhromaždenie prijalo návrh biskupov 250 hlasmi proti 181. Toto má ukončiť roky rozdelenia v cirkvi kvôli sexualite. Hlasovaniu predchádzala vášnivá debata, ktorá trvala viac ako osem hodín. Vystúpenia tých, ktorí obhajovali úplnú rovnosť sexuálnych menšín a tých, ktorí sa zasadzovali za zachovanie tradičných učení o manželstve a sexe, tiež predpovedali, že diskusia sa ani zďaleka neskončila.

Konzervatívcom sa podarilo návrh aspoň čiastočne pozmeniť tak, aby podporil učenie Cirkvi o manželstve – že je založené na vzťahu jedného muža a jednej ženy – a povedal, že požehnanie nemôže byť odklonom od tohto učenia.

Synoda tiež súhlasila s tým, že cirkev by sa mala ospravedlniť za škody spôsobené LGBTQ ľuďom. Uvítali tiež pripravovanú revíziu zákazu kňazov uzatvárať občianske sobáše osôb rovnakého pohlavia a pravidlo celibátu, podľa ktorého si kňazi vyberajú partnerov rovnakého pohlavia.

Justin Welby , arcibiskup z Canterbury, a Stephen Cottrell , arcibiskup z Yorku, uviedli, že dúfajú, že toto rozhodnutie bude znamenať „nový začiatok“ cirkvi.

,,Cirkev zostáva v týchto otázkach, ktoré sa dotýkajú podstaty našej ľudskej identity, hlboko rozdelená. Ako arcibiskupi sa zaväzujeme rešpektovať svedomie tých, pre ktorých je to priveľa, a poskytnúť im istotu, ktorú potrebujú na zachovanie jednoty Cirkvi v priebehu sporu.“ -hovorí vyhlásenie.

Sarah Mullallyová , londýnska biskupka, ktorá viedla diskusiu, povedala: „Toto je moment nádeje pre Cirkev.“

Anglikánski ortodoxní, teda skupina konzervatívcov, už takí nadšení neboli. Podľa nich koncil „odmietol autoritu Biblie a ustálenú mienku iných anglikánov po celom svete“. Pravoslávni farári odmietnu obrady požehnania s odvolaním sa na svoje svedomie a sľub vysviacky.

Podľa Paula Eddyho , hovorcu skupiny, biskupi „ustúpili kultúrnej konformite.LGBTI+ lobby v cirkvi nebude spokojná, kým celá Cirkev oficiálne nepodporí manželstvá homosexuálov“ bola konzervatívna predpoveď.

Homília kardinála Pietra Parolina, štátneho sekretára Svätej stolice, v Šaštíne

15.09.2023

TK KBS priniesla plné znenie homílie kardinála Pietra Parolina, štátneho sekretára Svätej stolice, ktorú predniesol počas slávnostnej svätej omše v rámci národnej púte v Bazilike Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne. Drahí bratia a sestry! Po mnohé stáročia táto svätyňa v Šaštíne uchováva radosti, trápenia, obavy, ako aj nádeje slovenského ľudu [...]

Kard. Zuppiho pápež vyslal do Pekingu na ďalšiu etapu mierovej misie

14.09.2023

Kardinál Matteo Zuppi pokračuje vo svojej mierovej misii, ktorou ho poveril pápež František v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Od dnešnej stredy 13. septembra až do piatku 15. septembra sa ako vyslanec pápeža nachádza v Pekingu. Informovala o tom v komuniké Svätá stolica. „Táto návšteva je ďalšou etapou misie z vôle pápeža na podporu humanitárnych iniciatív na hľadanie [...]

Kardinál Zuppi ukrajinskej gréckokatolíckej synode: skutočným víťazstvom je mier

13.09.2023

Predseda Konferencie biskupov Talianska sa zúčastnil na zasadnutí Synody Gréckokatolíckej cirkvi Ukrajiny, ktoré bude do 13. septembra v Ríme. Talianske diecézy poskytujú pomoc ukrajinským utečencom, najmä deťom, pripomenul kardinál Zuppi, ktorý opakovane vyzýval na riešenie humanitárnej krízy, za návrat detí unesených z Ukrajiny. Ako sme už informovali, 7. septembra prijal [...]

Austria Tokyo Olympics Belarus Runner

Stovky Slovákov možno teraz zo Schwechatu neodletia na dovolenku. Čo im hrozí na rakúskom letisku?

27.07.2024 11:00

Rakúska polícia nasadí takmer 700 svojich príslušníkov, ktorí majú úlohu zabrániť narušeniu plynulého fungovania veľkého letiska.

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

kelemen

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 11855x
Priemerná čítanosť článkov: 1482x

Autor blogu

Kategórie

Archív